Dutch Dutch

tevreden klantenOp 21-02-2022 1100 tevreden klanten sinds 2014

  • Home

Is een vuil dak te voorkomen?

Bij een vochtig klimaat met lange perioden van schaduw worden dakpannen snel vuil. Een schoon dak wordt binnen één jaar al vuil op sommige plekken, vooral waar weinig zonlicht komt. En als er bomen in de buurt staan is het dweilen met de kraan open en haast niet te voorkomen dat een dak vuil wordt. Allerlei organismen en organisch materiaal komen op het dak terecht waardoor het dak een uitstekende voedingsbodem wordt, met een vuil dak tot gevolg. Als een dak een hele lange tijd vuil blijft kunnen de korstmossen het dak flink aantasten en zicht steeds dieper nestelen in de oppervlakte van de dakpannen. Mos gaat graag tussen de dakpannen nestelen waar het veel vocht kan vasthouden. Bij vorst gaat het mos in combinatie met ijs flink uitzetten waardoor er breuken kunnen ontstaan en als het weer gaat dooien kunnen vervolgens vervelende lekkages in het dak voorkomen. In vele gevallen worden lekkages pas na meerdere jaren ontdekt als het veel te laat is. Het dakbeschot en de panlatten kunnen door al dat vocht gaan rotten. Bij een dergelijke reparatie moeten de dakpannen van het dak verwijderd worden, dit kan veel beter door juist onderhoud voorkomen worden.

 

Bij het jaarlijks onderhoud wordt het dak meestal vergeten

Bij het jaarlijks onderhoud denken we vooral aan het schoonhouden van het terras, de ramen, het houtwerk en werkzaamheden aan de tuin. Wat minstens net zo belangrijk is is het schoonhouden van het dak. Het dak is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een huis. Het beschermd het huis namelijk tegen alle weersinvloeden en een lekkage kan enorme financiële gevolgen hebben als het niet op korte termijn ontdekt wordt en dit kan het beste altijd voorkomen worden. Bij een vuil dak zijn gebreken meestal niet met het blote oog zichtbaar en komen deze pas na een reiniging aan het licht. Dat is een belangrijke reden om het dak schoon te houden zodat gebreken direct zichtbaar zullen zijn.

 

Onze 3 favoriete methoden om een vuil dak te voorkomen

Het overtollige mos verwijderen softwash dakreiniging

De meest eenvoudige manier om een vuil dak te voorkomen is om met een speciale dak schraper of dak krabber het overtollig mos te verwijderen. Een dak schraper is aan een telescopische lans te bevestigen zodat vanaf een ladder, steiger, hoogwerker of vanaf de grond het hele dak eenvoudig schoongemaakt kan worden. Er zijn verschillende opzetstukjes verkrijgbaar zoals een staalborstel, nylonborstel, metalen plaatje of een nylon plaatje. Wij zijn erg voorstander van een nylon of staalborstel omdat deze bij elke type dakpan passen.

een vuil dak voorkomen

 dakpannen mos schraper krabber  dakpannen mos schraper krabber

Beide dakkrabbers zijn hele slimme gereedschappen en zijn speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van mos bij dakpannen. De ene krabber heeft lange nylon haren en multifunctioneel voor alle soorten dakpannen en dakbedekkingen. De andere dakkrabber is bedoeld voor verschillende opzetstukken zoals; een rechte nylon of metalen plaatje, of metalen plaatjes in de vorm van de dakpan en nylon of staal borstels. Bestel de dakkrabbers in onze webshop.

 

Het dak sprayen met Dakshampoo® producten softwash dakreiniging

Het periodiek sprayen van het dak. Het voorkomen van een vuil dak kan ook eenvoudig door het dak periodiek te sprayen met onze Dakshampoo Snelreiniger of RK3 concentraat. De middelen hebben een zelfreinigende werking zodat er geen hogedrukreiniger verreist is. Het sprayen wordt uitstekend gecombineerd met de dakkrabber want door eerst het mos van het dak weg te krabben kan het middel beter in de dakpan doordringen. Het krabben van het dak is niet verreisd want door periodiek te sprayen zal het dak uiteindelijk ook zonder het mos weg te krabben geheel schoon worden. Alleen verkort het wegkrabben van het mos het proces aanzienlijk.

een vuil dak voorkomen

  
een vuil dak voorkomen 

Een vuil dak kan eenvoudig voorkomen worden met de Dakshampoo® RK3 concentraat. De RK3 concentraat heeft een zelfreinigende werking waardoor er geen hogedrukreiniger is, verreist. Belangrijk bij het sprayen met dit middel is dat het 24 uur voor en na de behandeling droog moet blijven en er dus geen regen mag vallen. Dit maakt de RK3 concentraat minder geschikt voor professioneel gebruik omdat er in een vochtig klimaat te weinig werkdagen over zullen blijven. Voor de particulier is het middel beter geschikt omdat die zelf beter een droge periode in het jaar kan uitkiezen om het dak, gevel of terras te sprayen. Bestel de Dakshampoo® RK3 concentraat in onze webshop.

 

een vuil dak voorkomen

Of spray het dak met de Dakshampoo® snelreiniger softwash. De Dakshampoo® snelreinger laat vrijwel direct een werking zien. Het middel werkt ook bij vochtige of regenachtige dagen. Bestel de Dakshampoo® snelreiniger softwash in onze webshop.
 
 
 

Het impregneren van dakpannen softwash dakreiniging

Het voorkomen van een vuil dak gaat het beste door te impregneren zodat vocht en vuil niet meer kunnen binnendringen. Het beste wat u kunt doen om uw dak te beschermen is door dakpannen te impregneren met de Dakshampoo® Dakpannen Impregneermiddel. Ook wordt het hydrofoberen genoemd. Het middel zorgt er voor dat de oppervlakte dicht wordt gemaakt en dakpannen gedurende vele jaren geen vocht en vuil meer kunnen opnemen. Het lijkt een beetje op het effect van geglazuurde dakpannen. Bestel de Dakshampoo® impregneermiddelen in onze webshop.

een vuil dak voorkomen

 
Neem contact op met uw Dakshampoo® vakman voor een offerte dat op uw situatie is afgestemd, voor een jaarlijkse preventieve behandeling. De Dakshampoo® vakman kijkt ernaar uit om u te helpen bij het schoonhouden van uw dak!
 

 

Webshop

 

 

Afdrukken E-mail

Joomla SEF URLs by Artio