Dutch Dutch

tevreden klantenOp 21-02-2022 1100 tevreden klanten sinds 2014

  • Home

De oorzaken van vieze dakpannen

Als we om ons heen kijken naar de daken in de buurt komen we vaak tot de ontdekking dat de meeste daken erg vuil zijn. Sommigen zeggen dat het iets van deze tijd is waar anderen op oude foto's wijzen dat het vroeger ook niet anders was. Misschien is een logische verklaring dat we in tijden van hoogconjunctuur automatisch meer aan het onderhoud van dakpannen uitgeven en dat het in tijden van een laagconjunctuur geen prioriteit heeft. Hoe dan ook behoort het dak tot de belangrijkste onderdelen van een pand en is het belangrijk deze overzichtelijk schoon te houden zodat gebreken zo veel mogelijk uitgesloten worden. Als het dak eenmaal op bepaalde plekken begint te lekken zijn de gevolgen niet te overzien.

 

Deze dakpannen lagen bovenop een dakkapel.

Zonder dat de eigenaar van het pand het wist, lag het dak open en kwam de regen gewoon naar binnen. Deze dakpannen zijn keramisch en van een hoge kwaliteit. Toch waren de meeste dakpannen geheel door de mossen en korstmossen aangevreten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het dak af en toe te laten inspecteren want lekkages op het dak worden vaak pas zichtbaar als er veel schade aangericht is.

 voor en na hilversum 7

 

7 belangrijkste oorzaken waarom dakpannen vuil worden 

Mensen vragen zich vaak af hoe het komt dat hun dakpannen vuil worden. Dit is doorgaans niet door één reden te verklaren, maar heeft te maken met diverse factoren. Feit is dat als een dakpan binnen zou liggen deze eeuwig mooi zou blijven, daarom moet het met invloeden van buitenaf te maken hebben. Welke dat zijn leest u hieronder.      

 

Algen

Vuil dak alg mos korstmos small

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is de groei van alg op het dak. De meeste vlekken op dakpannen worden veroorzaakt door de groei van algen, kolonies korstmossen (schimmels) en mos. Deze organismen vreten letterlijk de dakpannen aan. Een alg is een levend organisme dat het beste in vochtige en schaduwrijke omgevingen gedijt.Vocht bevordert zijn groei. Vlekken zijn meestal prominenter op de noordelijke en westelijke blootstelling en schaduwrijke delen van een dak. Algen groeien op, onder en achter de kleine korrels die de dakbedekking bedekken en kunnen veel schimmels huisvesten. Dit resulteert in lelijke vlekken en strepen op het dak. Daken met algen en vlekken absorberen warmte in plaats van het te reflecteren. Dit resulteert in een bovenmate verwarmde zolder en hogere vaste lasten voor uw huis om het te koelen evenals een vermindering van de natuurlijke levensduur van uw dakbedekking.

 

Mossen

Dak sprayen voor en na 001

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is de groei mos op het dak. Dikke mos groei met een ondiepe wortelstelsel houdt de dakbedekking lang vochtig. Dit vocht bevordert houtrot en veroorzaakt erosie op dakpannen. Mos begint gewoonlijk tussen de dakpannen, aan de top van de verticale sleuven te groeien. Deze delen van dakpannen zijn de laatste plekken waar het water van een dak verdampt. Mos is net zoals kolonies korstmossen vrij schadelijk voor dakpannen. Sommige delen van uw dakpannen kunnen onder het mos als gevolg van dit organisme zelfs alreeds verdwenen zijn.

 

Korstmossen

korstmossen op dakpannen

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is de groei van korstmossen. Korstmossen zijn een schimmel, meestal van de klasse Ascomyceten binnen het rijk van de schimmels, die symbiotisch met algen samengroeien. Dit leidt tot een samengesteld organisme dat karakteristiek een korstachtige of vertakkende groei op dakpannen vormt. Korstmossen steken wortelachtige tentakels uit die voor voeding diep in het orgaan van de dakpan doordringen. Uiteindelijk verpest ze de dakpannen op de plekken waar ze groeien door het creëren van donkere vlekken of putjes.

 

Uv-straling

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is misschien voor velen onverwacht Uv-straling. De toplaag van dakpannen heeft ook veel te lijden door de Uv-straling van de zon. De Uv-straling is vrijwel voor alle materialen die aan de zon blootgesteld worden schadelijk. Het tast de toplaag aan en verkort de levensduur van dakpannen aanzienlijk. Hierdoor zal vuil zich steeds dieper op de oppervlakte van de dakpannen kunnen nestelen waardoor het dak steeds viezer zal worden. De schade door Uv-straling kan voorkomen worden door het dak met de Uv-bestendige producten van Dakshampoo te impregneren of te coaten.

 

Schaduw

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is een gebrek aan zonlicht. De delen van een dak die de minste hoeveelheid zonlicht ontvangen hebben meer kans op algen, kolonies korstmossen of mos groei. Dit verklaart waarom sommige huizen slechts aan één kant van het dak vlekken bevatten, meestal de noordelijke en / of westerse blootstelling of extreem schaduwrijke delen. De toplaag van dakpannen heeft ook veel te lijden door de Uv-straling van de zon. De Uv-straling is vrijwel voor alle materialen die aan de zon blootgesteld worden schadelijk. Het tast de toplaag aan en verkort de levensduur van dakpannen aanzienlijk. De schade door Uv-straling kan voorkomen worden door het dak met de Uv-bestendige producten van Dakshampoo te impregneren of te coaten.

 

Type dakpannen

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen zijn de dakpannen zelf. Niet alle dakpannen worden even snel vuil. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de dakpannen. Geglazuurde dakpannen zijn het beste bestemd tegen alg, mos, korstmos, Uv-straling en schaduw. Gebakken en keramische dakpannen liggen een categorie lager en gaan ook erg lang mee. Vervolgens krijgen we daaronder de betonpannen met een fabriekscoating of verflaag als toplaag. Deze dakpannen zijn vooral erg goedkoop in aanschaf en bieden geen lange bescherming. Binnen 7 jaar kunt u rekenen op ernstige slijtage van de toplaag en vervolgens gaat vuil zich steeds dieper in de dakpannen nestelen. Als laatste hebben we betonnen dakpannen zonder fabriekscoating. De poriën in de bovenzijde liggen helemaal open waardoor het vuil zeer snel kan binnendringen. 

 

Het klimaat

Een van de belangrijkste oorzaken van vieze dakpannen is ons vochtig klimaat. Het vuil op het dak bestaat doorgaans uit levende organismen die een voedingsbodem nodig hebben om te gedijen. In een vochtig klimaat is het dak een uitstekende plek voor organismen om zich te nestelen en uit te breiden. Het komt hun letterlijk aanwaaien. Er kan dan wel gekozen worden voor dakpannen met de beste bescherming tegen vuil maar eigenlijk is er niets in zijn geheel tegen opgewassen. Als voorbeeld kunnen we een auto nemen met uitstekende moderne autolak. Was de auto 10 jaar niet en het zal uiteindelijk ook te maken krijgen met de korstmos, alg en mos, hoe goed de autolak ook mag zijn.  

 

Tags: dakreiniging, ontmossen, schoonmaken dak, algen, mossen, korstmossen

Afdrukken E-mail

Joomla SEF URLs by Artio