Dutch Dutch

tevreden klantenOp 21-02-2022 1100 tevreden klanten sinds 2014

  Reinigingsmethodes voor het reinigen van dakpannen

  Als u op het internet onderzoek doet naar reinigingsmethodes voor dakreiniging of het reinigen van dakpannen komt u bij diverse dienstverleners dikwijls verwarrende en tegenstrijdige informatie tegen. Het reinigen van dakpannen is een vak met gepaste technieken. Met alle gevolgen van dien komt het veel voor dat het reinigen van daken ook door mensen uit andere beroepen wordt uitgevoerd. Echter sluiten de methodes van bijvoorbeeld gevelreiniging of terrasreiniging niet naadloos aan op het gebied van het reinigen van daken.  

  We hebben geprobeerd om op deze pagina meer duidelijkheid te geven over een aantal belangrijkste methodes om dakpannen te reinigen. Nadat u dit gelezen hebt zult u meer kennis hebben over het reinigen van dakpannen in het algemeen. Het zal u helpen om de beste dakreinigingsmethode voor uzelf te bepalen. We zijn hierin natuurlijk subjectief en onze meningen zijn gebaseerd op eigen ervaringen.

   

  De 10 meestvoorkomende methodes

  Hieronder een opsomming van de meestvoorkomende methodes voor het reinigen van betonnen, keramische en gebakken dakpannen maar ook vezelcement golfplaten op hellende daken. 

   

  Sprayen + mos wegkrabben softwash dakreiniging

  reinigen dakpannen krabber schraper tn

  Dit is onze favoriete dakreinigingsmethode voor het reinigen van dakpannen in geval er niet geïmpregneerd of gecoat hoeft te worden. De Dakshampoo® softwash spray behandeling zal op dezelfde dag het dak enorm opknappen. In geval van mos op het dak wordt deze eerst verwijderd met een speciale moskrabber zodat het middel daarna beter door kan doordringen. Het resultaat zal na deze behandeling gedurende enkele weken zelfs flink verbeteren aangezien de regen het vuil residu met de tijd naar uw dakgoot af zal voeren. Na deze behandeling wordt doorgaans al op dezelfde dag een bevredigend schoon resultaat behaald. De resultaten zijn in de meeste gevallen vooral op keramische dakpannen boven verwachting. Vervolgens is het raadzaam om dakpannen jaarlijks te blijven behandelen, evenals een terras of gevel wordt het dak doorgaans aan de schaduwzijde snel weer groen.

   

  Sprayen softwash dakreiniging

  reinigen dakpannen sprayen tn

  Dit is onze favoriete dakreinigingsmethode voor het reinigen van dakpannen als er weinig mos aanwezig is en er niet geïmpregneerd of gecoat hoeft te worden. Het dak, gevel of terras wordt gesprayd met onze speciale softwash Dakshampoo snelreiniger. Het middel werkt snel en geeft vrijwel direct een zichtbaar schoon resultaat. Er wordt geen schadelijke hoge waterdruk gebruikt en er is absoluut GEEN schrobben of borstelen vereist. Tijdens het sprayen wordt al snel zichtbaar welke plekken meer aandacht nodig hebben. Met tussenpozen van een paar minuten tot een uur behandelen we de vuilste plekken nogmaals totdat het middel goed doorgedrongen is. Tijdens het werk verkrijgen we alleen al door te sprayen fantastische resultaten zoals op onze video´s te zien is. Het is dan ook niet meer nodig om een hogedrukspuit te gebruiken. In geval het nodig is kan deze behandeling jaarlijks herhaald worden om zelfs het meest aangekoekt vuil volledig schoon te maken.

  Het sprayen is ook eenvoudig zelf uit te voeren
   Dakshampoo SNELREINIGER
  Snelreiniger Softwash

  Meer informatie

   

  Mos wegkrabben softwash dakreiniging

  reinigen dakpannen krabber schraper2 tn

  Dit is onze favoriete dakreinigingsmethode voor het reinigen van dakpannen waar alleen het overtollig mos verwijdert hoeft te worden. Met een speciale mos krabber wordt het overtollig mos verwijderd zodat het dak er weer netter uitziet. De krabber beschadigt de oppervlakte van de dakpannen niet. Het krabben lukt doorgaans vanaf een ladder maar sommigen kiezen er voor om vanuit een steiger, hoogwerker of aangelijnd vanaf het dak te werken. De methode is zeer simpel en effectief bij het verwijderen van mos en kan eenvoudig uitgevoerd worden. 

   

  Sprayen en telescopisch met water afspuiten softwash dakreiniging

  reinigen dakpannen afspuiten methode tn

  Dit is onze favoriete dakreinigingsmethode voor het reinigen van dakpannen voor een direct schoon resultaat of als er ook geïmpregneerd of gecoat moet worden. Met de speciale telescopische lans kan al het vuil met een relatief lage waterdruk afgespoten worden. Deze methode werkt uitstekend in combinatie met de Dakshampoo snelreiniger waarmee eerst het vuil geheel losgeweekt wordt. Alvorens het vuil telescopisch met water kan worden afgespoten wordt de Dakshampoo snelreiniger met een drukpomp of rugspuit aangebracht. Vervolgens kan het dak direct afgespoten worden met de telescopische lans met een vuilfrees, die aan een hogedrukreiniger is gekoppeld. Een huis en tuin koud water hogedrukspuit met 130 bar waterdruk en een toevoer van 10 liter water per minuut is voldoende om alle soorten dakpannen brandschoon te maken. Na het telescopisch afspuiten van het dak worden de dakpannen nogmaals met de Dakshampoo snelreiniger behandeld om ook de diepste vlekken schoon te maken. Bij een juiste werkwijze is deze methode niet schadelijk voor de vegetatie rondom het huis en zal het de toplaag van de dakpannen niet beschadigen. De kans op lekkages wordt met deze methode tot een minimum beperkt omdat er slechts 50 bar waterdruk op het raakvlak wordt uitgeoefend in combinatie met maar 10 liter water per minuut. Deze methode geeft direct na afloop van de werkzaamheden een poriëndiep schoon resultaat. Een groot voordeel is dat er niet op het dak gelopen hoeft te worden. 
   
  telescooplans telescopisch lans dakreiniging gevelreiniging  
   

  Dakreiniging met een hogedrukspuit (zonder Dakshampoo) softwash dakreiniging

  Deze dakreinigingsmethode raden we af voor het reinigen van dakpannen. Echter, de meeste mensen kiezen er voor om dakpannen met een hogedrukspuit te reinigen zonder gebruik van een dakshampoo. Door bedrijven wordt dit vaak uitgevoerd met krachtige apparaten met een capaciteit tot 250 bar waterdruk en 1200 liter water per uur.  Een te hoge waterdruk beschadigt de beschermende toplaag van dakpannen en maakt deze ruw en veel toevoer van water verhoogt de kans op lekkages enorm. Het is ook niet vreemd dat er zo veel waterkracht en water nodig is zonder een goed werkend schoonmaakmiddel. Niet alleen is deze methode schadelijk voor de toplaag van de dakbedekking, het is ook niet een effectieve manier om alle vlekken geheel te verwijderen. De hogedrukspuit laat wortelstelsels achter zodat het vuil snel weer terug zal keren. Bij het gebruik van een huis en tuin hogedrukspuit met een lagere kracht en minder watergebruik is het onmogelijk om zonder een dakshampoo een geheel schoon resultaat te behalen. Al het werk zal tevergeefs zijn omdat er zichtbare en onzichtbare resten achter zullen blijven waardoor het dak weer snel terug bij af zal zijn. 

  Resten van vuil na reiniging met een hogedrukspuit 

  dakpannen reinigen hogedrukspuit tn

  Het is duidelijk dat het reinigen met een zeer krachtige hogedrukspuit van meer dan 150 bar waterdruk en zonder gebruik van een effectief schoonmaakmiddel vermeden zou moeten worden. Het is effectiever en zachter voor de dakpannen om ze eerst met de Dakshampoo snelreiniger te behandelen, zodat het vuil los komt. Vervolgens kan het dak veiliger, effectief en moeiteloos met een huis en tuin hogedrukspuit afgespoten worden. We adviseren een hogedrukspuit met een maximale werkdruk van 150 bar en een verbruik van 10 liter water per minuut te nemen. 

   

  Dakreiniging met een stoomreiniger (zonder Dakshampoo) softwash dakreiniging

  Deze dakreinigingsmethode raden we af voor het reinigen van dakpannen. Op het internet lezen we vaak dat het reinigen met stoom een fantastische methode is voor het reinigen van dakpannen. In de praktijk blijkt deze methode aantoonbaar verre van perfect. We hebben diverse klanten gehad die onze Dakshampoo snelreiniger er bij kochten om een schoner resultaat te kunnen behalen. De stoomreinigers zijn ook duur in aanschaf en belastend voor het milieu omdat ze veel stroom en brandstof verbruiken. Kokend heet water of stoom op het schilderwerk kan schadelijk zijn. In de praktijk blijkt dat het met een stoomreiniger niet goed lukt om de zwarte vlekken van bijvoorbeeld alg geheel schoon te maken. Er blijven resten achter en dat betekent dan ook dat het resultaat niet schoon genoeg is als voorbereiding voor het impregneren of coaten van dakpannen. Dakreiniging met een stoomreiniger klinkt goed, echter blijkt het niet efficiënt en rendabel genoeg voor het reinigen van dakpannen. Doordat er resten achterblijven zal het dak dan ook snel weer vuil worden. Een nabehandeling met de Dakshampoo snelreiniger zou dit probleem kunnen oplossen aangezien het middel de diepste vlekken schoonmaakt.

  Resten van donkere vlekken (algen) na reiniging met een stoomreiniger

  reiniging stoomcleaner dakpannen

    

  Dakreiniging met dakschuim softwash dakreiniging

  Deze methode raden we in een vochtig klimaat af voor het professioneel reinigen van betonnen en keramische dakpannen. Het vuil op het dak bestaat voornamelijk uit levende organismen. Het dakschuim maakt de organismen dood waardoor het dak schoon wordt aangezien deze op termijn los zullen laten. Echter, voor een optimale werking is het bepalend dat het dak goed droog is voordat de behandeling wordt uitgevoerd. Bij een geheel droog dak hebben de organismen dorst en zullen ze het middel volledig in zich op nemen en daardoor afsterven. Het moet na een behandeling met dit schuim vervolgens circa 24 uur droog blijven zodat het middel zijn werk optimaal kan doen. Omdat dakpannen in ons klimaat meestal vochtig zijn moet dit gecompenseerd worden door zeer veel van het middel aan te brengen. We zien altijd dat er gigantische hoeveelheden op het dak worden aangebracht. Dit is natuurlijk zeer slecht voor het milieu want het komt allemaal in de afvoer terecht. Maar omdat het dak vochtig is moet er veel van het middel aangebracht worden anders komt het niet door het vocht heen. Het middel moet als het ware het vocht dat in de organismen aanwezig is overtreffen, het vocht moet verdrongen worden door het middel. Bij een vochtig klimaat is het niet mogelijk om deze behandeling op een verantwoorde manier met minimale hoeveelheden van het middel uit te voeren. 

  En soms gebeurt er helemaal niets na een dakschuim behandeling omdat daken meestal vochtig zijn

  dakpannen reinigen dakschuim tn

  Deze behandeling zou voor professioneel gebruik in ons vochtig klimaat vermeden moeten worden tenzij het door de huiseigenaar zelf uitgevoerd kan worden. Een huiseigenaar kan wat makkelijker een geschikte droge periode uitkiezen en heeft er maar één nodig. Een professioneel bedrijf heeft daarentegen wel vele droge dagen nodig om zijn werk dagelijks uit te kunnen voeren, maar die zijn er simpelweg niet in ons klimaat. In een vochtige klimaat is het voor professioneel gebruik veel doeltreffender om een middel te gebruiken dat ook bij vochtige omstandigheden zeer effectief is zoals de Dakshampoo snelreiniger.

   

  Telescopisch met een roterende borstel het mos verwijderen softwash dakreiniging

  Deze dakreinigingsmethode raden we af voor het reinigen van betonnen en keramische dakpannen. Het vuil op het dak bestaat voornamelijk uit levende organismen. Deze organismen zitten overwegend erg goed vast op de ondergrond. De roterende borstel lijkt een uitstekend idee want het verwijdert aantoonbaar mos van dakpannen. Er zijn momenten die goed op een video kunnen worden vastgelegd zodat het lijkt alsof het een fantastische methode is. Echter zijn er een aantal cruciale nadelen zoals dat het alleen in rechte banen of stroken te gebruiken is maar een dak heeft ook veel plekken waar de borstel dan niet bij kan zodat er veel delen van het dak vuil blijven en dit geen egaal resultaat zal geven. Mos nestelt zich ook graag aan de kopse kanten van dakpannen, daar kan deze borstel niet bij maar maait er overheen. Als alternatief voor de borstel is er een speciale handmatige moskrabber. De moskrabber is erg wendbaar en komt op een telescoop steel tot in de moeilijkste hoeken.

   

  Dakreiniging met droogijs softwash dakreiniging

  Deze dakreinigingsmethode raden we af voor het reinigen van dakpannen. Droogijs is een revolutionaire reinigingsmethode, het reinigt alle oppervlakken. De resultaten zijn fantastisch. Helaas is het niet zo geschikt voor grote oppervlakken zoals bij dakreiniging, gevelreiniging en terrasreiniging omdat de machine het op snelheid aflegt en niet overal makkelijk bij kan komen. Het reinigt perfect maar werkt helaas veel te langzaam om rendabel te kunnen zijn bij grote oppervlakken.

   

  Dakreiniging met een terrasreiniger softwash dakreiniging

  Deze dakreinigingsmethode raden we af voor het reinigen van dakpannen. De terrasreiniger wordt meestal vanaf de nok van het dak bediend en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Het wordt meestal in rechte banen van boven naar beneden gesleept en dat maakt het haast onmogelijk om het hele dak te bereiken. De methode veroorzaakt lekkages omdat het het water tussen de dakpannen geperst wordt. Bij een meer vlakke dakbedekking dat uit Shingles bestaat werkt het waarschijnlijk perfect maar voor hellende daken met dakpannen zou deze methode vermeden moeten worden.

   
   

  Bij DAKSHAMPOO altijd een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

  "Zijn we iets duurder dan andere dakreinigingsbedrijven? Dit komt omdat we de tijd nemen om uw dak zorgvuldig te inspecteren. Het werk wordt altijd ongehaast en zorgvuldig uitgevoerd. Dakshampoo werkt met apparatuur dat zeer efficiënt is en een zeer schoon resultaat oplevert. Dakshampoo is een professioneel dakreinigingsbedrijf met dakreiniging als hoogste prioriteit. We zorgen ervoor dat elke vierkante centimeter van het dak gereinigd wordt zonder de dakpannen of tuin te beschadigen. Als nazorg verzorgen we een voordelige jaarlijkse spray behandeling om het dak schoon te houden." 

   

  Ook interessant:
  Oorzaken vuil dak | Waarom reinigen Vuil voorkomen  | Reinigen of coaten? | De beste ladder voor dakreiniging

   

  Wij helpen u verder

  Heeft u vragen of opmerkingen over de genoemde reinigingsmethodes voor dakpannen of zou u er iets aan willen toevoegen? Gelieve graag contact met ons op te nemen via het contactformulier, graag komen we met u in contact.

  Afdrukken E-mail

  Joomla SEF URLs by Artio